de geschiedenis van cannabis

Cannabis is een van de eerste gecultiveerde gewassen die de mens verbouwde. Dus de geschiedenis, afbeeldingen en geschriften gaan ver terug in het verleden. De oudste tekenen van het gebruik van de plant zien we op potten gevonden in China met de duidelijk herkenbare vingerbladen van de cannabisplant. Deze potten worden gedateerd op ongeveer 3000 à 4000 jaar voor onze jaartelling.
Hier zien we het Chinese symbool voor cannabis. En voor diegene onder ons met wat fantasie is hier een dakje afgebeeld met een zon erboven waaronder (ondersteboven) 2 planten, met verschillend geslacht, hangen te drogen.
De eerste geschriften over de plant en zijn werking en toepassingen hiervan stammen uit 2737 voor onze telling. Deze geschriften leiden ons naar de chinese heerser Shennong (of Shen Nong). Deze mytologische figuur uit de chinese geschiedenis had de bijnaam de goddelijke boer.
Shennong zou volgens de mythe aan de basis staan van vele uitvindingen waaronder de landbouw, de handploeg en de techniek van ploegen, acupunctuur, ruilhandel, maken van thee en diverse medicinale werkingen van verschillende kruiden waaronder cannabis.
De goddelijke boer. Shennong.

Deze goddelijke boer kreeg zijn kennis van de goden. Hij heeft volgens de geschriften 140 jaar geregeerd. Het is dan ook aannemelijk dat cannabis bij de eerste gecultiveerde gewassen op deze planeet behoorde, zo niet het allereerste. Cannabis is geen moeilijke plant om te verbouwen en de opbrengst aan materiaal is aanzienlijk. Zaden, vezels en bloemen.

Bij het begin van de westerse jaartelling waren er al ruim 100 aandoeningen beschreven die men behandelde met cannabis, op diverse manieren.
De lange geschiedenis van China is doordrenkt met cannabis en het rijk werd ook lange tijd aangeduid als “het land van cannabis en moerbei”. Moerbei i.v.m. de zijderups voor de productie van zijde (voor de rijken), en de cannabis voor de kledij van de overige bevolking… De chinezen gebruikte de cannabisvezel ook als pees voor de pijl en boog. De chinezen wisten dit ruim 500 jaar geheim te houden voor de omringende landen.
Men gebruikt cannabis ook voor het vervaardigen van papier.

In India wordt het gebruikt tijdens religieuze ceremonies. De god Shiva (de schepper en vernietiger van de mensheid) was dol op cannabis. Op bepaalde festivals wordt cannabis geofferd aan de Hindoegod Shiva. In oude religieuze geschriften wordt een cannabisdrankje beschreven als een goddelijke drank, goed voor alles wat de mens nodig heeft. 

Sumerië en Babylonië.
Voorheen werd hennep voornamelijk in verband gebracht met touw, textiel en medicinale toepassingen. In de Babylonische Talmoed, een belangrijk boek voor joden, wordt voor het eerst melding gemaakt van de euforische uitwerking van cannabis. Hiermee lijkt de basis voor het recreatief gebruik van cannabis gevonden.

De bijbel (de zalfolie):
22 De HEER zei tegen Mozes: 23-24 ‘Neem de fijnste specerijen: vijfhonderd sjekel dikvloeibare mirre, half zoveel geurige kaneel – tweehonderdvijftig sjekel dus -, tweehonderdvijftig sjekel geurige kalmoes (het Hebreeuwse KANNABOSM (KAN=riet/stok, BOSM=aromatisch) is hier vertaald als kalmoes) en vijfhonderd sjekel kassia, alles volgens het ijkgewicht van het heiligdom, en een hin olijfolie, 25 en bereid hieruit heilige zalfolie, een geurig mengsel zoals een reukwerker dat maakt. Met deze heilige zalfolie 26 moet je de ontmoetingstent zalven, de ark met de verbondtekst, 27 de tafel en de lampenstandaard met alle bijbehorende voorwerpen, het reukoffersaltaar, 28 het brandoffersaltaar met het gerei, en het wasbekken en het onderstel ervan. 29 Hierdoor wijd je deze voorwerpen en worden ze allerheiligst; alles wat ermee in aanraking komt wordt zelf ook heilig.
EXODUS 30:22-30

Egypte
Op de papyrusrollen van Ramesseum III, die bestaan uit losse tekstfragmenten en te bezichtigen zijn in het British National Museum, staat ook een stukje tekst over medicinaal gebruik van cannabis. De papyrusrollen worden door de meeste Egyptologen gedateerd rond 1700 voor Christus.
Daarmee zou deze tekst één van de oudst bekende medische egyptische verwijzingen over het onderwerp bevatten.


De Ebers papyrus
De Ebers papyrusrollen zijn ongeveer 1500 voor chr. geschreven. Dit maakt het het oudste “complete” medicijnenboek uit ons bestaan. Al hebben veel onderzoekers wel het vermoeden dat de tekst waarschijnlijk een kopie is van nog oudere teksten.
Richtlijnen voor behandelingen kunnen ook terug gevonden worden in the Chester-Beatty VI (Medical) Papyrus (1,300 BC), the Berlin papyus (1300 BC), the Hearst papyrus (1550 BC) , the Vienna papyrus (220 AD), en meer…
Het gebruik van diverse oliën heeft men overgenomen van de chinezen. Later hebben de grieken deze gewoonten overgenomen. Met name in de griekse badhuizen werden deze oliën gebruikt.

Griekenland
De Oude Grieken gebruikten cannabis om wonden en zweren te behandelen van hun paarden. Bij de mens werden gedroogde bladeren van cannabis gebruikt voor de behandeling van neusbloedingen. Cannabiszaden werden gebruikt om lintwormen te verdrijven. Men gebruikte een cannabisextract bij ontstekingen of pijn aan de oren.
Rond het jaar 200 voor onze jaartelling gaat men in Griekenland henneptouw gebruiken. Henneptouw wordt rond het jaar 100 (300 jaar later) geimporteerd in Engeland.
De griekse wijsgeer/geneesheer Galen schijft cannabis voor in de jaren 130 – 200.
In de 5e eeuw BC, Herodotus een Grieks historicus , beschreef hoe de Scythen van het Midden-Oosten gebruik maakten van cannabis in stoombaden.
Vanaf de late middeleeuwen werden hennepplantages ook in Europa steeds gebruikelijker. In veel landen werd de verbouwing zelfs gestimuleerd, omdat de vezelrijke plant uiterst bruikbaar was als grondstof voor touw, kleding en papier. In 1563 stelde de Engelse koningin Elizabeth I de productie van hennep zelfs verplicht voor alle grootgrondbezitters, omdat ze de grondstof nodig had voor de productie van haar vloot. Later verspreidde de grondstof zich eveneens naar de koloniën in de Nieuwe Wereld.

Middeleeuwse Islamitische wereld.
In de middeleeuwse Islamitische wereld gebruikten arabische artsen bij het behandelen van patienten, de anti-emetische, anti-epileptische, onstekingsremmende, analgetische en antipyretische eigenschappen van de cannabisplant.
Ze gebruikten cannabis zeer uitgebreid van de 8e eeuw tot na 1800.
In het Midden-Oosten werd cannabis op grote schaal verbouwd en gebruikt. De Arabieren gebruikten de plant voor het maken van kleding, zeil en touwen, maar ook als middel ter ontspanning. Dit laatste gebruik nam een grote vlucht nadat de Islamitische profeet Mohammed in de 6e eeuw het gebruik van alcohol verbood.
Met de uitbreiding van de Islam richting Noord-Afrika en Turkije nam ook de consumptie van ‘hasjiesj’, de hars van de cannabis plant, sterk toe. Desalniettemin bestond er ook verzet tegen de verspreiding van het middel. In 1378 gaf de Arabische Emir Soudom Sheikhouni opdracht om alle hennep planten in zijn rijk te laten vernietigen en verbood hij de consumptie van de plant. Bij iedereen die in zijn rijk toch betrapt werd op het gebruik van hasjiesj, werden alle tanden uitgetrokken.

Europa
De schepen die vanuit Europa naar de “nieuwe wereld” voeren stonden stijf van cannabisgebruik. Columbus had Amerika niet ontdekt zonder cannabis. De zeilen en touwen van de schepen waren van hennep gemaakt en de kleding van de bemanning ook grotendeels. Het schip was gebreeuwd (waterdicht gemaakt) met hennepvezel.
Aangekomen in Amerika was hennep echt een onderdeel van de samenleving. De Virginia Company, in opdracht van King James I in 1619, verplichtte iedere kolonist tot het kweken van 100 planten voor export.

 

George Washington kweekte hennep in Mount Vernon als een van zijn drie primaire gewassen. Het gebruik van hennep voor touw en stof was normaal in de 18e en 19e eeu
w in de Verenigde Staten. Medicinale preparaten van cannabis waren beschikbaar in de Amerikaanse apotheken vanaf de jaren 1850. Dit na een inleiding tot het gebruik ervan in de westerse geneeskunde door William O’Shaughnessy tien jaar eerder in 1839 .

Amerika.
Een artikel van Harper’s Magazine (1883), toegeschreven aan Harry Hubbell Kane, beschrijft een hasj-huis in New York. Dit werd ook bezocht door mannen en vrouwen van “de betere klasse”.  Verder beschrijft het over salons in Boston, Philadelphia en Chicago. Hennep sigaretten werden al gebruikt door Mexicaanse soldaten in 1874.
Cannabis werd in 1876 kado gedaan aan de Amerikanen door de Turkse Sultan waardoor het aantal rookhuizen snel in aantal toenam in heel noord-oost Amerika.
In 1908 gebruikt Henry Ford cannabis-plastic om zijn eerste Model T te maken. Hij laat de machine lopen op ethanol gemaakt van cannabis.

En vanaf de vroege jaren 1900 begint er dus ook een tegenwerking te komen tegen het gebruik van cannabis. Dit werkt zich langzaam op tot een 1e overwinning in 1937.
Een wet waarin het kweken van MARIJUANA belastbaar wordt, “the marijuana tax act”. Deze wet was misschien meer bedoeld om de cannabismarkt klein te houden en zodoende de olie- en papierindustrie te beschermen, want men kon nu alleen kweken met een vergunning en die werden niet uitgegeven.
De trieste geschiedenis gaat dan echter een kwalijke wending nemen. Er wordt een oorlog gevoerd. The war on drugs begint. En het eerste wat verloren gaat bij iedere oorlog is de waarheid. Ook hier is dat het geval. Met name in de media wordt hier goed aan meegewerkt.

Het werkelijke verhaal achter de wet tegen marihuana is heel verrassend, volgens Jack Herer, auteur van “De keizer zonder kleren” en een expert op gebied van de “hennep samenzwering,”. De geplande ondergang van hennep maakte deel uit van een grote samenzwering waarbij DuPont, Harry J. Anslinger en invloedrijke industriële leiders als William Randolph Hearst en Andrew Mellon betrokken waren.
Herer merkt op dat de Marijuana Tax Act, die in 1937 werd ingesteld, toevallig plaatsvond net toen de decoricator machine werd uitgevonden, door George Schlichten uit Oostenrijk. Met deze uitvinding zou hennep de concurerentie met de gevestigde industrieën aan kunnen gaan.
10.000 ha grond verbouwd met cannabis levert evenveel papier op als 40.000 ha bebouwd met bomen.
William Hearst bezat enorme landerijen met bomen geschikt voor het vervaardigen van conventionele papierpulp. Zijn aversie tegen het gebruik van industriele hennep is hierdoor makkelijk te verklaren. Concurrentie van hennep zou hebben kunnen leiden naar een grote waardevermindering van de gronden van Hearst en het Hearst-papier productiebedrijf. Herer suggereert zelfs dat het populariseren van de term “marihuana” een strategie was die Hearst gebruikte om angst te zaaien bij het Amerikaanse publiek.

Mediaman Hearst, eigenaar van meer dan 50 kranten in Amerika, bracht regelmatig negatief nieuws (soms complete onwaarheden) naar buiten over de nieuwe zeer gevaarlijke drug MARIJUANA!!! Dit was een zeer gevaarlijk goedje. Men is na 1 joint verslaafd en wordt er heel agressief van en sexuele remmingen verdwenen. Met als zeer kwalijk gevolg dat de zwarte bevolking, welke al sinds tijden de gebruikers waren van cannabis (mexicanen, spanjaarden, en andere getinte mensen (hoezo discriminatie?!?)), zich vergreep aan blanke vrouwen. En dit moest natuurlijk per direct gestopt worden.
Dit “verbod” op het produceren en consumeren van hennep is vanaf die tijd met kleine stapjes uitgerold over de hele wereld. Het is opgenomen in “the war on drugs”, waar het wordt ingedeeld bij andere drugs als heroine en speed. En er wordt vandaag de dag hard gewerkt aan regelgeving voor landen waar het plantje al duizenden jaren in de wilde natuur en in de cultuur voorkomt (Pakistan en India). Door cannabis te bombarderen tot een illegale drug ontnam men het ook aan de wetenschap, want het was namelijk slecht en illegaal en onderzoek dus verboden..
En zo is in de laatste 100 jaar cannabis op slinkse wijze uit ons leven geloodst. Met alle gevolgen …

En de gevolgen van dit verbod zijn gigantisch.
De inkoopprijs op dit moment voor een kg cannabistoppen voor een koffieshop in Nederland ligt tussen de 3000 en 6000 euro. De prijs voor ditzelfde product, in Californie, was voor het legaliseren (januari 2014) tussen de 10000 en 15000 dollar. Nu ná de legalisering is er ongeveer 10 procent (1500 dollar) van overgebleven. De prijs voor een kilo ganja in India is omgerekend ongeveer 30 eurocent! Hier kijkt men meer naar de cultuur en is men nog niet zo ver met het (door het westen opgelegde en gefinancierde) verbod. Het groeit overal in het land in de natuur. Door het verbod wordt het plantje buitensporig veel geld waard en wordt het per definitie een crimineel goedje.
En nog steeds worden de lang ontkrachte argumenten gebruikt in de media om de publieke opinie te beïnvloeden.